פיטורים


1. אין חובה לפטר בכתב

פיטורים הוא מעשה רצוני של המעסיק לשים קץ לחוזה העבודה עם העובד והבאת רצון זה לידיעת העובד בצורה ברורה וחד משמעית, בכתב, בעל פה או בהתנהגות (הוא הדין אף לגבי מעשה התפטרות של העובד). מכאן כי פיטורי עובד שנעשו בע"פ הם בעלי תוקף לכל דבר וענין, במידה ולא נעשו בזמן כעס או מריבה עם העובד (שאז המעסיק יוכל לחזור בו סמוך מאוד לאירוע).

2. יש חובה לתת הודעה מוקדמת לפיטורים בכתב

עפ"י חוק הודעה מוקדמת מעסיק המעוניין לפטר עובד עליו לתת לעובד הודעה מוקדמת בכתב, כזו שתציין את כניסת הפיטורים לתוקף.

3. פיטורים בסמוך להשלמת שנה

במקרה של פיטורים בסמוך לתום שנת עבודה, קיימת חזקה כי הפיטורים נעשו במטרה להתחמק מחובת תשלום פיצויי הפיטורים. נטל ההוכחה לסתור את החזקה הוא על המעסיק, אשר עליו להוכיח, באמצעות ראיות מהימנות, כי מניעים אחרים הביאו אותו לפטר את העובד.

4. פיטורים ב"שיטת הדלת המסתובבת"

מעסיק שמעסיק עובדים בפרקי זמן הקרובים לשנה ומסיים את העסקתם ללא קשר לתפקודם או לצרכי העבודה ומקבל עובדים חדשים במקום, גם אם תקופת ההעסקה היא 9 חוד', יש מקום לפסוק פיצויי פיטורים.

5. פיטורים מעבודה בתקופה קצובה

גם קביעה מראש בהסכם ההעסקה לפיה העובד יועסק לתקופה קצובה שקצרה משנה, שאינה נובעת מצרכי העבודה, לא יהיה בה כדי לשלול פיצויי פיטורים מהעובד. בנסיבות כאמור, ניתן לטעון שעל המעסיק לשלם גם זכויות נוספות התלויות בותק של שנה כגון דמי הבראה.

6. פיטורים במחלה

מעסיק אינו רשאי לפטר עובד בתקופת ימי המחלה הצבורים לזכותו על פי חוק או הסכם אולם אין מניעה לעשות כן לאחר מכן בכפוף לחובת תום הלב ותשלום כל זכויותיו של העובד.